One World- Festival de film documentarFestival de film dedicat drepturilor omului, 11-13 Noiembrie, Cluj-Napoca. Locatii: Cinema Victoria si Casa Tranzit.

Recomand “The Living” (Serhiy Bukovsy, Ucraina, 2008) un documentar despre marea foamete indusa de catre Stalin in Ucraina la inceputul anilor 30′.

Supravietuitorii Holodomorului sunt martorii afundati in amintiri teribile, realizatorii punand accentul mai mult pe momentele din afara confesiunilor propriu-zise. Tragedia acestora ramane, astfel, suspendata in taceri si priviri care devin martuirii senzoriale ale ororilor traite. Supravietuitorii acestui genocid sunt niste statui vii ale miracolului supravietuirii.

Informatiile despre aceasta pagina de istorie ne sunt oferite minimalist, cu decenta, as spune. O decenta fata de acesti supravietuitori pentru care exercitiul rememorarii este mult prea dureros.

Aceasta pagina de istorie a fost inregistrata de un jurnalist englez, Gareth Jones, care a expus-o lumii occidentale. Efectul – nu pot sa spun surprinzator, avand in vedere contextul international din acele timpuri-a fost nul. Dar consecinte au existat, cel putin in viata jurnalistului, cel putin la nivel speculativ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: