Come Back Kate- Helena Muskens, Quirine Racke


Emisiunea The Top of The Pops din Marea Britania oferea in februarie 1978 un soc muzical englezilor si lumii. Kate Bush interpreta Wuthering Heights. Miscarea scenica, vocea, melodia, instrumentatia au tulburat simtul estetic al multora, schimbandu-le viata in mod dramatic.
Documentarul Come Back Kate se concentreaza asupra catorva destine care au fost marcate de cariera muzicala a artistei. Retragerea lui Kate Bush din viata publica, timpul indelungat in care nu a lansat niciun album, sunt perioade puternic resimtite de catre acesti fanatici. Profilul lor este pe alocuri ciudat daca nu infricosator.
Documentarul este un omagiu adus artistei si operei sale vazute prin ochii celor mai subjugati si tulburati admiratori ai ei. Ramane, totusi, in matca unei expuneri obiective cu toata pasiunea arzanda si pe alocuri copilareasca a fanilor care-si declara iubirea nemarginita fata de artista. Umorul si dramatismul relatarilor sunt intretesute cu multa iscusinta, echilibrul lor fiind intretinut de discursul de film documentar bine stapanit de catre cele doua regizoare.

Accesul producatorilor documentarului la muzica semnata de Kate Bush este singura legatura directa cu artista. Atmosfera documentarului reuseste sa recreeze acel vid pe care il resimt subiectii in legatura cu obiectul admiratiei lor. Nu au decat muzica ei, nu au parte de concerte, de nicio informatie despre viata intima care sa-i defineasca conturul pamantean al fiintei sale. Kate s-a transformat intr-o zeita nevazuta a unei muzici indeajuns de inedite sa o categorisesti ca fiind dintr-o alta lume.
Kate nu le ofera decat muzica. Poate autoizolarea ei este extravaganta dar cu siguranta fructuoasa caci din ea s-a nascut un nou album dupa o pauza de 12 ani. Aerial este un album reusit care ofera oniricul si extazul tipice Kate Bush.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: