Nothing Personal – Urszula Antoniak


Un film construit pe o schita simpla dar robusta. Doua personaje compuse doar din starea lor prezenta. Stare care ne duce nu cu gandul ci mai degraba cu sentimentul, ca au trecut, probabil, printr-o trauma care le-a rupt viata in doua. Nu aflam nimic mai mult decat ca s-au insingurat.

O alegere curajoasa a regizoarei de a nu ne satisface curiozitatea privind dramele care au impins personajele in situatia prezenta.

Lentoarea cu care cele doua personaje capata din nou incredere intr-un “celalalt”, ne dezvaluie treptat ca tema acestui film nu ingaduie divagatii, compromisuri cu curiozitatea noastra de vecini cobitori. Si aflam ca nu avem nevoie sa stim mai multe despre cei doi protagonisti decat stiu ei unul despre celalalt.

Din punct de vedere al imaginii si al montajului, pot remarca doar ca ele urmaresc sa serveasca subiectul filmului, ceea ce nu este neaparat o aservire. Locatia este foarte bine aleasa, o mica peninsula care ne poate duce oricand cu gandul la John Donne si meditatia sa renascentista “No Man is an Island”. O peninsula poate simboliza efortul de a ne rupe sau de a ne reintegra, in orice caz putem citi o zbatere in aceasta forma de relief asemanatoare cu efortul personajelor. Se pare ca nu putem fi insule ci, cel mult, peninsule.

Inca o data muzica vine sa joace un rol miraculos. Este elementul care intareste cel mai usor sesizabil un discrus cinematografic. In Nothing Personal muzica e folosita cu masura si are rolul de a a deschide o mica nisa inspre o comunicare intima intre cei doi, un rol precis incadrat in subiectul filmului si nu un element de infrumusetare.

Filmul poate fi urmarit saptamana asta online, gratis pe MUBI in cadrul festivalului TIFF sectiunea Competitie.

Bucurati-va de el si unii de ceilalti 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: